HEPPONESS!

skötselråd

Heppo skötselråd

På den här sidan får du värdefulla tips om hur du förlänger livslängden på dina skor. Korrekt skötsel av skorna är avgörande för deras livslängd. Ge dina skor en paus - undvik att använda samma par varje dag. Två par fungerar lika bra som tre om du kan växla mellan dem. Använd skobrädor av cederträ för att behålla formen, och för genomblöta skor bör du välja rumstemperatur - undvik element, torkskåp, hårtorkar, värmepistoler eller okonventionella värmekällor. Tidningar fungerar, men skoträd är optimalt. Nedan följer några allmänna tips för skötsel av skor. Kom ihåg att läsa de specifika tvätt- och skötselanvisningarna för varje produkt, och om du är osäker, kontakta varumärket direkt.

nya skor

När dina skor är helt nya saknar de skydd mot smuts och fukt. Ett bra tips är att polera, smörja in med skokräm eller använda impregneringsspray på skorna innan de används för första gången. Detta ökar skornas livslängd.

Impregnering

Trots revolutionerande material som GoreTex™ är det fortfarande svårt att få helt vattentäta skor, bortsett från gummistövlar. Det finns dock material som erbjuder olika grader av vattenresistens. Du kan förbättra detta genom att applicera en vattenavvisande spray på skorna innan de används för första gången. Spraya rikligt längs sulkanten och spraya lättare över resten av skon.

Läderskor

Använd skokräm i samma färg som skorna, alternativt en neutral skokräm regelbundet för att bibehålla deras glans och stil. Detta ger också ett ytligt skydd mot smuts och fukt. För ytterligare lädervård, applicera en något tyngre kräm som skofett eller läderbalsam ett par gånger om året.

För kraftiga läderskor som Chelsea Boots rekommenderar vi att de behandlas med skofett innan de används för första gången. Smörj in dem några gånger om året med ett relativt tunt lager, låt det dra in ordentligt (30+ minuter) och borsta sedan bort överflödet med en hästhårsborste.

Skor i mocka

Mockaskor är känsliga för fukt, så det är lämpligt att lämna dem hemma vid kraftigt regn. Mocka kan till viss del impregneras. Om du har fläckar på mocka är det mest effektiva sättet att ta bort dem genom att använda ett rengöringsblock för mocka.

sneakers

Se till att impregnera dina sneakers innan de används första gången. Om de blir smutsiga, rengör dem med en mild tvållösning. En gammal tandborste är effektiv för att försiktigt skrubba bort fläckar.

Torka sedan försiktigt med en trasa eller svamp. Om du har vita sneakers som har bleknat erbjuder vi en specialdesignad vit täckande skokräm för sneakers.

Obehaglig lukt

Om dina skor får en obehaglig lukt av fotsvett finns det två enkla tips. För det första, byt strumpor och skor oftare än vanligt och undvik att ha samma skor två dagar i rad. För det andra, använd skodeodoriserare och skoblock av cederträ. Cederträ är effektivt för att absorbera fukt och lukt!

Tvätta aldrig skor i tvättmaskin!

I motsats till moderna hushållsråd som ofta resulterar i skinande vita sportskor, är detta en metod som definitivt förkortar livslängden på dina skor. Vanligtvis sipprar vatten in i sömmar och områden som inte torkar helt, vilket kan leda till att gummi och syntetiska material försämras med tiden. Detta kan leda till mer än bara problem med fotlukt; limfogar kan också spricka. Skor som tvättats i tvättmaskin omfattas inte av garantin, eftersom leverantörerna uttryckligen avråder från maskintvätt i sina skötselanvisningar.